Această imagine a fost obţinută în timp ce Soarele se afla de cealaltă parte a lui Pluto, din punctul de vedere al sondei New Horizons. În fotografie se vede cum lumina solară străbate straturile microatmosferei plutoniene. De asemenea, în cadru este surprinsă şi partea de sud a câmpiilor acoperite de azot îngheţat denumite Sputnik Planum, precum şi munţii Norgay Montes, aflaţi în partea superioară a fotografiei.

Această fotografie a fost realizată cu instrumentul Multispectral Visual Imaging Camera (MVIC) din arsenalul ştiinţific al sondei New Horizons, de la distanţa de aproximativ 21.550 de kilometri de Pluto, la 19 minute după ce sonda a trecut prin cel mai apropiat punct faţă de planeta pitică în cadrul survolului produs la jumătatea lunii iulie a anului trecut. Rezoluţia imaginii este de 430 metri/pixel. Diametrul lui Pluto este de 2.374 kilometri.

Sonda New Horizons, care a parcurs aproximativ 5 miliarde de kilometri în ultimii 9 ani, a survolat planeta pitică Pluto în interval de mai puţin de o oră şi a strâns sute de imagini şi date despre atmosfera, geologia şi sateliţii lui Pluto, informaţii extrem de importante pentru oamenii de ştiinţă în încercarea lor de a înţelege modul în care s-a format sistemul nostru solar în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani.

Misiunea sondei New Horizons a început la 19 ianuarie 2006, în cadrul programului de explorare a sistemului solar New Frontier, înainte ca Pluto să fie scoasă din clasa planetelor şi introdusă în cea a planetelor pitice. În momentul lansării sondei, Pluto era considerată încă cea de-a 9-a planetă a sistemului solar şi ultima rămasă nevizitată.

Această misiune are o importanţă istorică marcând vizitarea ultimei planete rămase complet necunoscute din sistemul nostru solar. Prima sondă care a vizitat cu succes o planetă din sistemul nostru solar a fost Mariner-2 care s-a întâlnit cu planeta Venus în 1962. Trecerea sondei New Horizons prin apropierea planetei pitice Pluto a coincis şi cu împlinirea a 50 de ani de la primul survol al planetei Marte realizat de sonda Mariner-4 (14 iulie 1965).