„Este cea mai puternică dovadă de până acum că ar putea exista o relaţie cauzală", a declarat presei Bruce Aylward, director general adjunct al OMS, cu sediul la Geneva. OMS consideră însă necesar să vadă şi alte studii similare înainte de a emite o părere definitivă.

Studiul apărut în The Lancet a fost realizat pe baza datelor strânse în Polinezia Franceză, unde o epidemie de Zika a afectat între octombrie 2013 şi aprilie 2014 două treimi din populaţie.

Aylward a menţionat şi că există o „acumulare" de indicii asupra unei legături între Zika şi microcefalie, gravă malformaţie congenitală a fătului (reducerea perimetrului cranian, nefastă pentru dezvoltarea intelectuală).

„Dacă ne uităm la dovezi..., totul merge în aceeaşi direcţie", a afirmat el.

Virusul Zika, transmis de ţânţarul Aedes aegypti, provoacă simptome gripale benigne (febră, dureri de cap şi articulare), fiind suspectat şi că declanşează sindromul Guillain-Barré. Când afectează femei însărcinate, bebeluşii se pot naşte cu microcefalie.

Comitetul de urgenţă al OMS a anunţat în 1 februarie că epidemia, asociată cu cazurile de microcefalie şi cu alte tulburări neurologice, constituie o „urgenţă de sănătate publică de anvergură internaţională". Acelaşi comitet urmează să evalueze marţi situaţia şi recomandările făcute în acest context. Specialiştii şi reprezentanţii ţărilor afectate vor analiza îndeosebi noile produse, vaccinurile, testele de diagnosticare şi mijloacele de control al ţânţarilor care răspândesc virusul.