Google a anunţat oficial că instrumentul Map Maker, cu care v-aţi obişnuit probabil în trecut să aduceţi modificări mai mici sau mai mari hărţilor din Google Maps, va înceta să funcţioneze. Momentul exact începând cu care se va întâmpla acest lucru este martie 2017. În locul său, Google speră că utilizatorii vor sugera modificări şi adăugarea de informaţii noi prin intermediul aplicaţiei principale Google Maps.

Dacă v-aţi obişnuit să verificaţi în permanenţă hărţile de pe Google Maps şi să faceţi numeroase sesizări pentru modificări, ca beneficii, veţi avea acces la versiuni beta de Google Maps şi veţi fi premiaţi cu spaţiu pe Google Drive. Cel mai important lucru este însă că, în urma implementării acestor schimbări, va deveni imposibil ca cineva să introducă schimbări semnificative în hărţile Google fără numeroase confirmări şi aprobări din mai multe părţi.

Vizavi de Map Maker, acesta din urmă şi-a făcut treaba. Lansat în 2008 ca o soluţie de crowdsourcing pentru detalii cartografice din zone rurale şi teritorii greu accesibile, instrumentul a fost fundamental pentru ca Google Maps să devină atât de util pe cât este astăzi. Numărul celor care au folosit Map Maker în scopuri nobile, pentru a aduce modificări hărţilor şi pentru a aproba schimbările propuse de alţi internauţi, a ajuns la câteva milioane de persoane. Datorită sesizărilor şi gesturilor făcute de către respectivii indivizii, Google Maps a ajuns la ora actuală să includă posibilitatea adăugării de noi locaţii şi de a ataşa descrieri detaliate locaţiilor existente.

Problemele au apărut în momentul în care câţiva utilizatori ghiduşi de Map Maker a introdus în Google Maps glume de proporţii ce s-au transformat în bile negre pentru Google. Apogeul s-a produs în luna aprilie a anului trecut, când un robot de forma siglei Android se urina pe un măr muşcat, gest care a dus la blocarea temporară a Map Maker.