Mulţumită criptării introduse în cadrul conversaţiilor, de acum nu trebuie să ne mai temem că entităţi terţe ar putea să verifice conţinutul mesajelor pe care le trimitem sau pe care le primim în cadrul aplicaţiei. Cu toate acestea, criptarea introdusă de Facebook nu este chiar ceea ce ne aşteptam.
Cel mai mare dezavantaj al criptării este faptul că trebuie să activezi manual funcţia „Secret Conversations” pentru fiecare conversaţie în parte. De asemenea, ambii participanţi la conversaţie trebuie să aibă cea mai nouă versiune de Messenger instalată pentru ca funcţia de criptare să poată fi activată.

De asemenea, criptarea poate fi activată doar pentru conversaţii personale, nu şi pentru cele de grup. În plus, conversaţiile secrete pot fi accesate doar de pe dispozitivul de pe care aţi activat funcţia de criptare. Dacă sunteţi un fan al GIF-urilor şi al videoclipurilor trimise în conversaţii, Secret Conversations vă va dezamăgi, deoarece niciunul dintre aceste elemente multimedia nu este funcţional. Imaginile şi sticker-ele pot fi trimise fără probleme.

Dacă vrei să îţi criptezi o conversaţie din Messenger, tot ceea ce trebuie să faci este să deschizi conversaţia în cauză, să apeşi pe butonul „i” din partea de sus a ecranului, iar mai apoi să selectezi opţiunea ”Secret Conversation”.

Funcţia de criptare din Messenger este destul de laconică în comparaţie cu modul de implementare al Signal, Telegram şi chiar WhatsApp, companie deţinută tot de Facebook. Aparent, compania ar fi decis să introducă funcţia de criptare în aplicaţia de chat pentru a evita problemele legale pe care le-ar putea avea. Facebook a avut probleme cu justiţia din Brazilia, după ce a refuzat să decripteze mesaje trimise de suspecţi implicaţi într-un caz de trafic de droguri.

Problema este că mesajele criptate din Messenger funcţionează doar dacă utilizatorii ştiu despre asta. Dacă Facebook ţine într-adevăr la ideea de securitate, va trebui să ia atitudine în privinţa informării utilizatorilor despre funcţia disponibilă.