Celebrul muzeu american a reuşit să obţină permisiunea legală pentru a expune primele emoji din lume în cadrul colecţiei permanente, chiar lângă opere semnate de pictori celebri, precum Pablo Picasso şi Jackson Pollock, au transmis reprezentanţii instituţiei.

Nu se ştie deocamdată ce abordare va adopta MoMA pentru a expune în colecţie primele emoji din lume. Vernisajul noii instalaţii va avea loc la începutul lui decembrie 2016. Compania Nippon Telegraph and Telephone – NTT DOCOMO – este cea care a lansat primul set de emoji cu 176 de simboluri, pe care l-a creat în vederea folosirii pe telefoane mobile şi pager-e, în 1999.

Imaginile ce aveau dimensiuni de 12 x 12 pixeli, înfăţişează tot felul de desene care ne sunt familiare: feţe zâmbitoare, inimi sau caractere, şi sunt precursoarele emoji-urilor de pe Facebook sau de pe Whatsapp, din prezent, fiind cruciale în dezvoltarea modului în care oamenii comunicau pe telefoanele de acum aproape 20 de ani, ce aveau ecrane de dimensiuni foarte mici.

Emoji-urile de atunci, create de Shigetaka Kurita, au devenit foarte populare imediat după lansare, în Japonia, dar a durat mai bine de un deceniu ca acestea să fie adoptate şi de restul lumii, la scară largă. În 2006, Google introdusese o serie de emoji în serviciul Gmail, iar Apple le-a adăugat în 2011 în iOS, în cadrul aplicaţiei de mesagerie.

Paola Antonelli, curator-şef la MoMA, spune că emoji-urile „sunt atât de frumoase şi expresive, chiar dacă tehnologia de atunci era foarte limitată”.

Acum şase ani, MoMA a luat decizia de a adăuga cunoscutul simbolul @ – folosit în adresele de e-mail şi pe reţelele de socializare – în ansamblul colecţiei permanente a muzeului.