Premierul etiopian Hailemarian Desalegn a decretat starea de urgenţă pe termen de şase luni. Mişcările antiguvernamentale declanşate în noiembrie anul trecut în centrul ţării, cu populaţie majoritar de etnie oromo, s-au extins din vară în nord, în rândul etnicilor amhari. Manifestaţiile s-au soldat cu peste 500 de morţi.

Etiopienii care publică statusuri legate de această nelinişte politică pe Facebook ar putea fi condamnaţi la cinci ani de închisoare. Măsurile stricte au ca scop să împiedice oamenii să organizeze proteste, iar cea care implică Facebook nu este prima de acest tip. Guvernul a început să restricţioneze internetul mobil în capitala Addis Ababa în urmă cu un an, când au început protestele. O soartă similară au avut-o şi serviciile de mesagerie precum WhatsApp.

De asemenea, a fost blocat restricţionat şi accesul la mass-media străină, inclusiv la programe precum Deutsche Welle şi Vocea Americii. Noile reguli interzic şi anumite manifestări fără permisiune, printre care se numără şi încrucişarea braţelor deasupra capului astfel încât să formeze un X.

Acest semn este considerat un simbol politic reprezentativ pentru tensiunile din Oromo.

De asemenea, diplomaţii străini nu pot călători mai departe de 40 de kilometri de capitală fără permisiune, tot din motive de siguranţă. „Avem ca prioritate securitatea cetăţenilor. În plus, vrem să punem capăt pagubelor cauzate infrastructurii noastre, centrelor de sănătate, clădirilor administraţiei şi justiţiei”, a declarat premierul Hailemariam Desalegn.