Găurile negre nu sunt, de fapt, „negre", aşa cum credeau oamenii, ci pot reprezenta pasajul către alt univers. „Existenţa istoriilor alternative cu găuri negre sugerează că acest lucru este posibil”, a declarat Hawking, potrivit unui articol al Universităţii din Stockholm.

„Gaura neagră trebuie să fie mare şi dacă se roteşte, ar putea duce spre alt univers. Dar nu vei reveni în universul tău. Astfel, oricât de atras aş fi de spaţiu, nu aş încerca aşa ceva", a glumit Hawking.

Hawking încearcă să ofere un răspuns la o întrebare care îi „macină” de ceva timp pe astrofizicieni şi anume ce se poate întâmpla cu lucrurile dincolo de orizontul evenimentelor, de unde nici lumina nu mai poate reveni. Informaţia despre obiect este păstrată, cred oamenii de ştiinţă, chiar dacă obiectul în sine este absorbit - şi acest paradox i-a uimit timp de mai multe decenii, notează gandul.info.

Hawking sugerează că informaţia este stocată la „graniţă”, la aşa-numitul „event horizon”. Asta înseamnă că nu ajunge niciodată în gaura neagră şi nici nu are nevoie să iasă din acest vortex.

După acest model, nici oamenii nu ar dispărea, dacă ar fi surprinşi de o gaură neagră. „Dacă simţi că te afli într-o gaură neagră, în neant, nu renunţa. Există o cale de ieşire”, a declarat Hawking, la sfârşitul discursului său.