Nici măcar nu este vorba de IT. Prea puţine companii care activează în orice domeniu se pot mândri cu un număr semnificativ de persoane care au dezvoltat o obsesie pentru produsele lor.

Numărul celor care şi-au tatuat sigla companiei sau diverse creaţii din portofoliul său este şi mai mic. Din acest punct de vedere şi nu numai, Apple reuşeşte să fie unică. Altfel nu aţi avea cum să explicaţi de ce se vinde ca pâinea caldă un smartphone iPhone 6S în comparaţie cu un iPhone 6, când acestea sunt aproape identice estetic, chiar dacă sunt lansate la un an distanţă.

Pornind de la numărul foarte mare de fani ai companiei în Praga a fost creat un muzeu neoficial al Apple. Acesta este dedicat în egală măsură companiei, cât şi fondatorului ei, Steve Jobs. Compania Apple nu s-a implicat la nici un nivel în materializarea acestui proiect, decât dacă nu putem considera producţia exponatelor o formă indirectă de implicare.

În altă ordine de idei, deşi este greu de verificat o astfel de afirmaţie, muzeul de Praga se mândreşte cu cea mai mare colecţie privată de echipamente Apple. Începând cu primele sisteme Apple şi Macintosh, în acelaşi spaţiu puteţi vedea şi sisteme MacBook-uri lansate în ultimul an. În plus, există şi câteva rarităţi de care aţi auzit probabil doar în documentare.

Computerul Lisa este un astfel de exemplu, la fel este şi o ediţie de colecţie a tuturor albumelor Beatles cu un iPod. Nu lipseşte nici Mac-ul Aniversar lansat la celebrarea a 20 de ani de activitate. Pentru un pic de inspiraţie, pereţii sunt încărcaţi de citate din Steve Jobs.