Petras Auštrevičius: Situaţia din RM este din rău spre mai rău; Banii cetăţenilor UE, risipiţi pentru o guvernare care nu este capabilă să lupte cu corupţia // INTERVIU

Petras Auštrevičius: Situaţia din RM este din rău spre mai rău; Banii cetăţenilor UE, risipiţi pentru o guvernare care nu este capabilă să lupte cu corupţia // INTERVIU
Sursa: jurnal.md Foto: austrevicius.lt 12.02.2016 14:23
Uniunea Europeană pune punctele pe „i”. Situaţia în ansamblu în Republica Moldova este din rău spre mai rău, iar politicienilor li se va cere să accelereze implementarea reformelor pentru a nu admite risipirea banilor proveniţi din buzunarele contribuabililor europeni.
 
Declaraţiile au fost făcute de Petras Auštrevičius, raportorul pentru Republica Moldova în Parlamentul European, în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV. 
 
În timpul vizitei curente la Chişinău aţi spus că UE va susţine Moldova în ceea ce priveşte eforturile reale în lupta cu flagelul corupţiei, precum şi în implementarea reformelor din justiţie şi sistemul bancar. Am auzit de mai multe ori declaraţii similare de la oficialii UE, dar nu am văzut acţiuni. Cum se face că UE are încă încredere în declaraţiile şi promisiunile guvernanţilor de la Chişinău, în condiţiile în care ştiţi că aceştia au transformat Moldova dintr-o poveste de succes într-o dezamăgire?

Petras Auštrevičius: Nu cred că Republica Moldova şi politicienii moldoveni ar trebui să mimeze reformele. Am fost obişnuiţi să vedem asemenea mimări, Moldova la acest capitol nu este un caz singular, sunt şi alte ţări în situaţii similare, dar, credeţi-mă, noi ne dăm seama când reformele sunt mimate şi când reformele sunt implementate. 

Anul 2015 nu a fost un an al reformelor, dar noi credem în Republica Moldova. Nu a fost o perioadă deloc uşoară, da, posibil, dar noi credem că a sosit timpul pentru a demonstra că Moldova este un partener serios şi de nădejde. Tocmai de aceea, urmărind situaţia în ansamblu, care este din rău spre mai rău şi fără posibilitatea de a întrevedea o finalitate, ba chiar cu riscul să devină şi mai proastă, cred că este necesar să facem nişte concluzii şi să spunem „Ajunge!". Reformele trebuie să fie duse până la capăt. Aceste reforme nu sunt pentru Europa. Aceste reforme sunt pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru această ţară. 

Corupţia este o boală majoră în Republica Moldova. Din păcate, această boală a devenit sistemică şi s-a răspândit la toate nivelurile puterii, de la administraţia guvernamentală centrală până la cea locală, de la companiile de stat, la cele private, în unele cazuri. Noi vedem corupţia ca pe o boală care macină ţara din interior. Corupţia este o boală care în multe cazuri are o foarte bună acoperire politică. Când le vorbeşti politicienilor despre corupţie, mulţi dintre ei invocă poveşti deja învechite, de genul: "noi nu am fost atunci la putere", "am fost în opoziţie", "nu suntem noi responsabili" şi altele. Dar, aceste explicaţii nu sunt o scuză sau argument. Toţi politicienii trebuie să fie responsabili în mod egal, pentru că vorbim despre un ţel comun aici - beneficiul Republicii Moldova.

Suntem într-o situaţie acum, de a răspunde în faţa cetăţenilor Uniunii Europene şi a ţărilor membre UE, care ne cer rezultate şi nu sunt deloc încântaţi că folosim banii Uniunii Europene, banii cetăţenilor europeni, pentru a sprijini o guvernare care nu este capabilă să lupte cu corupţia. Iată de ce, noi probabil ar trebui să uităm ce a fost în trecut şi să vedem ce facem pe viitor. Acum, când Moldova este un partener asociat, i se va cere să înregistreze de două ori mai multe performanţe ca până acum. Bine, admitem că am făcut unele greşeli, că am fost prea toleranţi, dar risipirea banilor, furtul din banii statului în buzunare private, cred că noi trebuie să punem punctele pe "i" şi să vedem ce facem în continuare. 

În noiembrie anul trecut, în timpul unei sesiuni a Parlamentului European cu privire la situaţia din Moldova aţi declarat că fenomenul corupţiei persistă la toate nivelurile politice şi că nu există voinţă pentru a lupta cu ea. „Moldova este un haos politic”, aţi declarat la Strasbourg. Întrebarea este: de ce UE nu spune foarte clar numele persoanelor şi a grupurilor de interese care blochează Moldova şi agenda sa de reforme şi de ce tolerează persoane şi partidele controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc?

Petras Austrevicius: Ştiu că unii oameni sunt acuzaţi că s-ar afla în spatele unor scheme, dar aceste scheme trebuie deconspirate. Aştept cu interes când procurorul general şi întreaga justiţia va scoate la iveală numele acelor persoane. Să furi un miliard de dolari. Păi sunt foarte mulţi bani. Ai nevoie de foarte mulţi saci pentru atâţia bani şi să-i duci pe undeva. Nu cred că acei bani au dispărut pur şi simplu. Sper că numele persoanelor implicate vor fi făcute publice. Este singura cale. Adevărul va învinge! Dacă nu vom cunoaşte adevărul, Moldova va avea o soartă a dublelor standarde, iar standardele duble vor duce societatea într-o direcţie greşită. Din această cauză, sper să realizăm reforma sistemului judecătoresc şi a Procuraturii, dar şi crimele comise până acum nu le putem da uitării.

Societatea civilă s-a solidarizat în cadrul Forumului Civic, o platformă deschisă formată din reprezentanţi ai protestelor, ONG-uri, inclusiv partidele de opoziţie, şi a pledat pentru iniţierea unui dialog cu guvernul. Au fost identificate o serie de revendicări care trebuie îndeplinite, dar cea mai mare parte din ele sunt ignorate. De asemenea, o parte din aceste revendicări sunt incluse în lista de condiţii impuse de guvernul român pentru a debloca 60 de milioane de euro drept suport bugetar pentru Moldova. UE sprijină cetăţenii Republicii Moldova, impunând politicienilor aceleaşi lucruri? Ce ar trebui să facă cetăţenii în cazul în care nici una dintre reformele pe care le cer nu sunt îndeplinite?

Petras Austrevicius: Eu cred că Republica Moldova şi cetăţenii acestei ţări merită un viitor mai bun. Am impresia uneori că unii politicieni pur şi simplu păstrează această ţară încuiată, doar pentru ei, dar sunteţi o naţiune liberă şi sunteţi cetăţeni liberi. Poporul este stăpânul Republicii Moldova, nu politicienii. Cred că depinde de cetăţeni care trebuie să schimbe politicienii. Ei pot fi înlocuiţi, pot fi diverse coaliţii, de aceea eu cred în cetăţenii Republicii Moldova. 

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP