Simbolul stângii braziliene şi favorit la alegerile prezidenţiale din octombrie, Lula a sosit la închisoare la bordul unui elicopter după ce s-a predat poliţiei la Sao Paolo. Între Sao Paulo şi Curitiba el a călătorit cu un avion.

La faţa locului, câteva sute de manifestanţi anti-Lula îmbrăcaţi în galben şi verde, culorile naţionale, îl aşteptau în faţa închisorii. Ei au tras focuri de artificii şi băteau în caserole pentru a sărbători acest moment. Unii au strigat: „Trăiască Republica Curitiba! Trăiască Sergio Moro!”, referire la judecătorul care a ordonat închisoarea lui Lula.

Totodată, în faţa clădirii Poliţiei au avut loc ciocniri între mulţimea venită să îl susţină pe fostul preşedinte brazilian şi forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a-i dispersa pe oameni.

Într-un lung discurs în faţa sediului sindicatului metalurgiştilor înainte de a se preda, Lula s-a prezentat drept victimă a unei acţiuni a elitelor, destinată să-l împiedice să participe în cursa prezidenţială pentru a obţine un al treilea mandat. „Obsesia lor este să aibă o fotografie cu Lula deţinut”, a subliniat fostul şef de stat, care face obiectul altor şase proceduri, în principal pentru corupţie. „Nu sunt deasupra legii. Dacă nu aş fi crezut în lege, n-aş fi început un partid politic. Aş fi început o revoluţie”, a afirmat el, înainte să se predea.

Joi seară, judecătorul anticorupţie Sergio Moro, în post la Curitiba, a luat prin surprindere pe toată lumea odată cu emiterea unui mandat, aşteptat de opinia publică abia săptămâna viitoare, ordonându-i acestuia să se prezinte la poliţie până cel mai târziu vineri după-amiază, pentru a începe executarea pedepsei de 12 ani de închisoare şi o lună pentru corupţie.

Luiz Inacio Lula da Silva, în vârstă de 72 de ani, urmează să ispăşească o pedeapsă de 12 ani şi o lună de închisoare după ce a fost găsit vinovat că a primit un apartament de lux la malul mării din partea unei societăţi de construcţii, în schimbul unor favoruri în adjudecarea unor licitaţii publice.

Fostul preşedinte din perioada 2003-2010 respinge toate învinuirile aduse, pe care le pune pe seama unui complot ce urmăreşte să-l împiedice să candideze la alegerile prezidenţiale din octombrie.