După ce preşedintele american Donald Trump a avertizat luni că va fi „plătit un preţ mare” pentru atacul din weekend, SUA a distribuit celor 15 membri ai Consiliului un proiect revizuit de rezoluţie pentru a se stabili o anchetă internaţională, o propunere care a fost făcută iniţial pe 1 martie.

Dacă textul americanilor va fi supus unui vot, cel mai probabil, susţin diplomaţii, Rusia îşi va folosi dreptul de veto pentru a-l respinge. Pentru a trece, o rezoluţie are nevoie de nouă voturi de susţinere şi ca Rusia, China, Franţa, Marea Britanie sau SUA să nu îşi folosească dreptul de veto.

Consiliul s-a întrunit luni pentru a discuta posibilul atac cu arme chimice din Siria. În cadrul unor discuţii private, ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a precizat că plănuieşte să supună la vot marţi rezoluţia, au declarat diplomaţii.

Haley a adăugat că SUA vor răspunde atacului chimic din Siria indiferent de decizia Consiliului de a acţiona sau nu.

„Este practic o artificiu diplomatic. Rusia îşi va folosi fără îndoială dreptul de veto şi astfel Washington se va folosi de acest lucru pentru a-şi justifica acţiunile militare. Neînţelegerile de la ONU îi vor permite şi Franţei să îşi justifice acţiunile militare”, a precizat Richard Gowan, expertul Consiliului Europei pentru Relaţiile Internaţionale.

O grupare medicală din Siria a anunţat că cel puţin 60 de persoane au murit şi peste 1.000 au fost rănite în cadrul unui atac cu arme chimice în Douma. Rusia şi Siria susţin că nu există dovezi pentru a susţine aceste afirmaţii.