Agenda discuţiilor dintre cei doi miniştri a cuprins subiecte referitoare la cooperarea în domeniul apărării, atât în context bilateral, cât şi în cadrul NATO şi UE. De asemenea, cei doi miniştri au semnat un nou acord între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării Naţionale din Republica Elenă privind cooperarea în domeniul apărării, document ce va permite identificarea şi fructificarea unor noi oportunităţi de colaborare între cele două state pe palierul apărării.

„Grecia este un aliat important al României în regiune, suntem parte a sud-estului Europei, la confluenţa segmentului sudic al flancului estic aliat, cu segmentul estic al flancului de sud al NATO. De aceea, cred că este cu atât mai importantă vizita de astăzi a ministrului elen al Apărării, cu cât ne-a oferit prilejul să discutăm provocările cu care ne confruntăm şi mai ales cum putem aborda în comun cele mai adecvate soluţii”, a declarat, marţi, ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Ministrul român a mai precizat că în cadrul întâlnirii cu omologul să grec, au fost evaluate modalităţile de consolidare a cooperării regionale, mai ales în contextul situaţiei generate de criza din Siria.

„Acest document cadru nu numai că aduce vechiul acord semnat în urmă cu opt ani la parametrii adaptaţi zilelor noastre, dar am convingerea că va imprima o nouă dinamică şi o dimensiune mai amplă relaţiilor militare bilaterale dintre statele noastre”, a mai declarat Fifor.

De asemenea, cei doi miniştri au discutat şi despre interesul comun al celor două state privind dotările militare.

„Am remarcat interesul similar pentru dezvoltarea unor programe de achiziţii care să contribuie atât la dezvoltarea industriilor de apărare naţionale, cât şi la o intensificare a cooperării industriale între cele două state pe palierul apărării. Este şi motivul pentru care delegaţia oficială a ministrului Kammenos include reprezentanţi ai industriei elene de apărare (…) Ne-am angajat împreună să aprofundăm schimbul de informaţii între structurile specializate ale armatelor noastre ceea ce va conduce la o mai bună cunoaştere a situaţiei de securitate regională şi la avertizarea timpurie asupra ameninţărilor generate de complexitatea mediului de securitate actual, radicalismul etnic şi cel religios, terorismul şi traficul ilegal de arme” , a precizat Fifor.

Cei doi miniştri au discutat şi despre summit-ul NATO din luna iunie de la Bruxelles.

„Au mai rămas patru luni până la Summit-ul NATO din iulie şi putem considera că suntem în linie dreaptă în ceea ce priveşte pregătirea agendei. Am discutat cu domnul ministru poziţiile ţărilor noastre faţă de principalele subiecte, în principal pe tema consolidării prezenţei NATO în regiune într-o abordare echilibrată a celor două flancuri”, a mai declarat ministrul român al Apărării.

„În anii din urmă, România şi Grecia au colaborat foarte bine şi şi-au intensificat relaţiile, atât în cadrul NATO şi UE, dar şi în domeniul bilateral, în special în ceea ce priveşte colaborarea în domeniul apărării. Sunt convins că această cooperare va continua şi o vom duce la îndeplinire la un alt nivel. Mesajul pe care vrem să-l prezentăm azi este că în cadrul oferit de instituţiile europene şi NATO, împreună putem consolida apărarea europeană şi să facem faţă la provocările la care suntem supuşi”, a declarat şi ministrul grec al apărării, Panos Kammenos.

Aceasta a mai adugat că Grecia şi România pot constitui un arc de securitate în regiune, împreună cu ale naţiuni, precum Bulgaria, Serbia, Israel şi Egipt.

De asemenea, ministrul grec al Apărării a solicitat sprijin din partea autorităţilor romane pentru aliberarea a doi ofiţeri greci, arestaţi zilele trecute în Turcia, fiind acuzaţi de „suspicine de spionaj”.

„Avem în prezent un diferend cu Turcia, unde avem închişi doi cetăţeni greci, un ofiţer şi un subofiţer, şi solicităm pe această cale sprijinul României pentru a interveni pe lângă autorităţile turce pentru eliberarea lor”, a mai declarat Kammenos.