Atacurile guvernului sirian asupra zonei de lângă Damasc, care au început acum două săptămâni, reprezintă cea mai dură campanie a unui război care durează de opt ani şi în care au murit sute de oameni din cauza bombardamentelor.

Imaginile transmise în direct de televiziunea de stat siriană de la marginea oraşului Mesraba arătau nori de fum ridicându-se în timp ce se auzeau explozii şi avioane de luptă.

Un corespondent al televiziunii a spus că atacurile asupra militanţilor reprezentau „atacuri de prevenire” înaintea unui asalt al infanteriei. „Mesraba este ţinta unor atacuri intense astăzi”, a spus Khalil Aybour, un membru al unui consiliu de opoziţie din Ghouta.

Cucerirea oraşului Mesraba ar însemna un pas important în lupta pentru teritoriu în Ghouta iar forţele guvernamentale au cucerit până în prezent peste 40% din teritoriu.

Civilii fug din zonele de conflict din Mesraba şi se îndreaptă spre oraşul Douma acolo unde se ascund în pivniţe.

„Nu este bine în pivniţe, dar e mai bine decât la bombardamente”, a spus Adnan, un rezident în vârstă de 30 de ani din Douma care s-a adăpostit sub pământ împreună cu soţia şi fiica sa şi alte 10 familii.

ONU spune că 400.000 de persoane sunt blocate în oraşele şi satele din Ghouta de Est sub asediul forţelor pro-guvernamentale de câţiva ani şi deja încep să rămână fără mâncare şi medicamente. Un convoi umanitar a ajuns în zonă săptămâna aceasta dar oficialii guvernamentali au confiscat majoritatea proviziilor medicale.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad susţine că majoritatea oamenilor din Ghouta de Est vor o întoarcere la guvernarea statului. Dar rebelii şi activiştii opoziţiei susţin că oamenilor le este frică de persecuţie din partea guvernului.