Se preconizează un nivel record al absenteismului.

”Personal, eu văd multă confuzie, o pierdere importantă de repere în jurul nostru. Iar apoi mult dezgust, ca să fiu cinstit, faţă de politică, politicieni”, comenta sâmbătă Giuseppe, originar din sudul Italiei, în deplasare la Florenţa, unde a fost intervievat de AFP.

În sud se anunţă votul cel mai incert, iar Silvio Berlusconi - a cărui coaliţie de dreapta/extremă dreapta este creditată pe prima poziţie de ultimele sondaje, însă fără garanţia că va obţine o majoritate - a făcut o mică baie de mulţime la Napoli.

Fondată în 2009 de actorul de comedie Beppe Grillo, M5S a provocat o surpriză obţinând un sfert din voturi în 2013 şi ar putea deveni primul partid din ţară, însă probabil va avea nevoie de alianţe pentru a guverna.

Publicarea de sondaje este interzisă cu două săptămâni înainte de scrutin.

Ultimele sondaje disponibile, care semnalau milioane de indecişi, plasau coaliţia dreapta/extrema dreaptă în frunte cu 37% din intenţiile de vot - dintre care 17% pentru Forza Italia, partidul lui Berlusconi, şi 13% în favoarea Ligii, scrie news.ro

Urmau M5S cu 28%, coaliţia de centru stânga, cu 27% - dintre care 23% ale Partidului Democrat (PD) al lui Renzi - şi mişcarea Liberi şi Egali (stânga), cu 6%.

Potrivit unor experţi, pragul unei majorităţi este 40-45% din voturi în baza noului sistem electoral, care combină scrutinul proporţional şi cel majoritar.

Îngrijorată de riscul paraliziei politice a celei de a treia economii din zona euro, Uniunea Europeană mizează la rândul său pe un acord de mare coaliţie între familiile proeuropene - un "Renzusconi" denunţat în Italia şi pe care cei vizaţi s-au ferit să-l evoce în timpul campaniei.