După o întâlnire la Berlin cu premierul Republicii Irlanda, Leo Varadkar, dna Merkel a estimat că problema graniţei irlandeze este una ''foarte sensibilă şi de mare importanţă''.

La rândul său, Varadkar a afirmat că este absolut necesar să se prevină apariţia unei graniţe dure între cele două ţări, ceea ce s-ar putea întâmpla dacă Marea Britanie părăseşte uniunea vamală europeană.

Cancelarul Merkel a precizat că Germania sprijină în întregime poziţia Republicii Irlanda în această chestiune.

Ambii şefi de guvern au salutat anunţul de vineri potrivit căruia Marea Britanie va intra într-o fază de tranziţie până în 2020, după ce regatul va ieşi din Uniunea Europeană în martie 2019.

Premierul britanic, Theresa May, nu a oferit încă o propunere detaliată privind gestionarea graniţei post-Brexit, în pofida unor apeluri repetate din partea unor politicieni irlandezi, britanici şi ai UE de a clarifica poziţia guvernului de la Londra.

Marea Britanie a fost de acord în decembrie că va căuta să evite o graniţă dură, ''prin intermediul relaţiilor generale dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit'', adăugând că, dacă se dovedeşte imposibil, atunci ''va propune anumite soluţii pentru a aborda problema privind situaţia unică a insulei Irlanda''.