Romain Franck, reţinut încă din data de 15 februarie, este acuzat că ar fi transportat 70 de pistoale şi două puşti de asalt din Fâşia Gaza, a anunţat agenţia de securitate Shin Bet.

"Franck a acţionat în scopuri financiare, din propria iniţiativă şi fără a informa superiorii", a arătat un comunicat al agenţiei Shin Bet, adăugând că nu consideră că acesta ar fi avut motive ideologice, precum susţinerea militanţilor palestinieni.

"Acesta este un incident serios, în care imunitatea şi privilegiile acordate misiunilor diplomatice în Israel au fost exploatate în scopul transportării ilegale a zeci de arme care ar putea fi folosite în atacuri teroriste împotriva civililor israelieni şi a forţelor de securitate", s-a mai arătat în comunicat.

Franck, în vârstă de 23 de ani, va fi audiat în faţa Curţii Supreme. Avocaţii acestuia nu au putut fi contactaţi imediat.

Un purtător de cuvânt al ambasadei franceze la Tel Aviv l-a descris pe Romain Franck ca fiind "un membru al consulatului general de la Ierusalim", adăugând că Franţa ia în serios acest caz şi cooperează cu autorităţile israeliene.

Franck a fost arestat împreună cu un palestinian angajat ca ofiţer de securitate la consulatul francez.

Potrivit comunicatului, cetăţeanul francez ar fi primit armele de la un angajat palestinian al Centrului Cultural Francez din Gaza.

La 6 decembrie 2017, preşedintele american Donald Trump a declarat că recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, anunţând şi mutarea ambasadei SUA. Majoritatea ţărilor au ambasade la Tel Aviv şi consulate în Ierusalim.

Ierusalimul de Est a fost anexat de Israel după ce a preluat controlul asupra zonei în urma războiului din 1967, o acţiune care nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională. Ierusalimul este venerat de către evrei, creştini şi musulmani deopotrivă.