Tomasz Komenda a fost condamnat în 2004 la 25 de ani de închisoare pentru violarea şi uciderea unei fete de 15 ani. El a executat 18 ani de închisoare, întrucât a fost încarcerat încă din anul 2000. Acum, procurorii au obţinut noi dovezi care arată că Tomasz nu este vinovat, iar judecătorul a anulat sentinţa iniţială.

Joi, bărbatul a părăsit centrul de detenţie din Wrocław şi a fost aşteptat de întreaga familie, care se bucură pentru că, în sfârşit, s-a făcut dreptate. Copleşit de emoţii, Komenda nu a făcut nicio declaraţie.

Bărbatul poate cere acum statului polonez despăgubiri în valoare de milioane de dolari pentru nedreptatea care i s-a făcut. În închisoare, Tomasz a povestit că a fost bătut, hărţuit şi umilit de ceilalţi deţinuţi, care l-au tratat ca pe un pedofil.

„Am încercat să mă sinucid de mai multe ori în închisoare, din cauza abuzurilor. Acum, după 18 ani, sunt extrem de fericit că pot îmbrăţişa din nou o persoană pe care o iubesc enorm: mama. Sunt pregătit să fiu din nou liber. După 18 ani, am ajuns din nou de unde nu trebuia să plec niciodată: acasă. Sunt fericit”, a povestit Komenda.

În noaptea de Anul Nou din 1996, adolescenta Malgorzata K. a fost violată şi apoi omorâtă, după ce a plecat de la clubul unde petrecuse Revelionul alături de prieteni. Cadavrul tinerei a fost descoperit în prima zi a anului 1997, pe o proprietate privată din apropierea clubului. Medicii legişti au stabilit că aceasta a murit din cauza hipotermiei şi a rănilor suferite. Trei ani mai târziu, în anul 2000, Tomasz Komenda era închis pentru crimă şi viol, iar patru ani mai târziu, în 2004, el îşi afla sentinţa grea: 25 de ani de închisoare.

În luna iunie a anului trecut, procurorii au reuşit să dea de urma unui alt suspect. Acesta a fost reţinut şi urmează ca procesul să stabilească dacă el este, cu adevărat, criminalul.