Preşedintele chinez Xi Jinping va putea rămâne în funcţie pe perioadă nedeterminată

Preşedintele chinez Xi Jinping va putea rămâne în funcţie pe perioadă nedeterminată
Sursa: www.news.ro Foto: afp 11.03.2018 13:16
Preşedintele chinez Xi Jinping va putea rămâne în funcţie pe perioadă nedeterminată, după ce parlamentul a votat duminică o serie de amendamente constituţionale, inclusiv pe cel care înlătură limitele mandatului prezidenţial, informează Reuters.

Două voturi au fost „împotrivă” şi trei „abţineri” la sesiunea de alegeri la care au participat 3.000 de delegaţi.

Partidul Comunist a propus amendamentul luna trecută. Reprezentanţii partidului în Parlament au spus că decizia este una populară şi au subliniat că poporul chinez este norocos să aibă un lider de calibrul lui Xi Jinping.

Limita de două mandate prezidenţiale de câte cinci ani a fost trecută în Constituţie după moartea lui Mao, în 1976, de către Deng Xiaoping, care a recunoscut pericolul cultului personalităţii şi a conducerii făcute de un singur om.

Xi Jinping şi-a început cel de-al doilea mandat de cinci ani în fruntea partidului în luna octombrie.Poziţiile lui Xi Jinping de şef al partidului şi al armatei sunt considerate mai importante decât cea de preşedinte, iar aceste titluri sunt folosite în media ca prioritare. Odată cu adoptarea amendamentului, niciunul dintre titlurile deţinute de el nu se mai supune vreunei limite de timp.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI