Forţele irakiene, susţinute de o coaliţie internaţională condusă de SUA, au recuperat anul trecut toate teritoriile care erau ocupate de ISIS începând cu 2014 şi 2015, inclusiv oraşul-cheie Mosul, care era capitala Statului Islamic.

„Numărul forţelor militare americane a început să scadă datorită victoriei împotriva ISIS”, a spus purtătorul de cuvânt. „Acţiunile de coordonare continuă să asigure asistenţă trupelor militare irakiene în funcţie de necesitate”, a adăugat el.

Statele Unite aveau peste 5.500 de soldaţi în punctul culminant al luptelor de la Mosul din iulie 2017, reprezentând aproape jumătate din totalul forţelor coaliţiei internaţionale.

Un purtător de cuvânt al coaliţiei internaţionale nu a confirmat sau negat începerea retragerii trupelor: „Vom publica un comunicat în ceea ce priveşte această decizie”, a declarat Ryan Dillon, colonel al armatei americane.

„Prezenţa coaliţiei va fi în funcţie de condiţii şi de nevoi şi va fi în permanentă coordonare cu guvernul din Irak”, a adăugat Dillon.