Conform informaţiilor de luni dimineaţă, au avut loc noi bombardamente în regiune în Douma, în oraşul principal Ghouta de Est, precum şi în Harasta.

Apărarea Civilă Siriană a spus că nouă civili au fost omorâţi în urma unui raid aerian asupra unei clădiri din Douma.

Unele informaţii spun că persoanele erau membre ale aceleiaşi familii.

Nu există informaţii despre o ofensivă importantă la sol a armatei siriene.

Uniunea Organizaţiilor Medicale şi de Caritate, o organizaţie care se ocupă de spitalele din Ghouta de Est, a spus că cel puţin 20 de civili au fost ucişi duminică de raidurile aeriene ale forţelor guvernamentale.

Au existat victime de ambele tabere după ce forţele guvernului s-au ciocnit cu rebelii în zonele sudice ale enclavei. În jur de 393.000 de civili sunt captivi în zonă, conform ONU.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că rezoluţiile Consiliului de Securitate „au rost doar dacă sunt implementate imediat şi de aceea mă aştept ca rezoluţia să fie implementată şi susţinută de îndată”.

El a adăugat: „Ghouta de Est nu mai poate aştepta. E momentul să oprim acest iad pe Pământ”.

Consiliul de Securitate al ONU a cerut sâmbătă ca toate părţile implicate să oprească „de îndată” luptele pentru 30 de zile. Scopul este să se poată trimite ajutoare umanitare precum şi evacuarea persoanelor rănite grav, dar armistiţiul nu este valabil şi pentru grupările jihadiste ISIS, al-Qaeda şi Frontul al-Nusra.

Dar Rusia, aliatul guvernului sirian, a spus că armistiţiul va începe doar atunci când este stabilit mdul în care va fi pus în practică.

Cel puţin 541 de persoane au fost ucise de raidurile aeriene ale forţelor guvernamentale de când au început ostilităţile acum opt zile, conform unei organizaţii de caritate.

Ghouta de Est este ultima zonă importantă controlată de rebeli în apropierea capitalei Damasc şi se află sub asediul armatei siriene ajutată de forţele iraniene şi ruse din 2013.