Potrivit unor imagini din zona VIP a stadionului olimpic sud-coreean, Moon Jae-in a strâns mâna Ivankăi Trump, iar imediat după aceea pe a generalului Kim Yong-chol, aşezat cu un rând în spatele fiicei preşedintelui american.

Însă reprezentanţii Coreei de Nord şi Statelor Unite par să nu fi intrat în contact direct.

Anterior, delegaţia nord-coreeană, condusă de generalul controversat, considerat un ”criminal de război” de opoziţia sud-coreeană, a fost primită de viceministrul Unificării de la Seul, Chun Hae-sung, la postul de frontieră Dorasan.

Venirea lui Kim Yong-chol a provocat furia opoziţiei conservatoare sud-coreene, pentru că el este suspectat că a ordonat să se tragă cu torpile în corveta sud-coreeană Cheonan în 2010, când au fost ucise 46 de persoane. Phenianul a respins mereu orice responsabilitate.

Câteva sute de persoane şi aleşi conservatori au manifestat în apropierea frontierei, în noaptea de sâmbătă spre duminică, şi au solicitat ca Kim Yong-chol ”să ceară iertare familiilor victimelor”, potrivit unei banderole.

El nu este vizat de sancţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU, ci de sancţiuni unilaterale sud-coreene şi o blocare a activelor sale.