Plasat în detenţie provizorie, acest bărbat născut în 1986 a fost reţinut la Albi (Tarn).

"Investigaţiile trebuie de-acum să precizeze natura relaţiilor pe care le întreţinea cu cei doi fraţi Oukabir”, Driss şi Moussa, a declarat vineri osursă apropiată anchetei.

Alte două persoane, de asemenea arestate marţi în Franţa, în aceeaşi anchetă, au fost eliberate din arest preventiv, ”în absenţa unor elemente incriminante în acest stadiu”, a declarat anterior sursa judiciară.

În cadrul anchetei franceze, lansate la o zi după atentate, din cauza existenţei unor victime franceze, Parchetul Parisului a deschis o procedură judiciară pe 31 ianuarie sub acuzaţii de tentative de asasinate în legătură cu o întrepridere teroristă şi asociere de răufăcători terorişti penală.

Documentele lui Driss Oukabir, un marocan care a crescut în Catalonia, au servit la închirierea camionetei folosite în atentatul de pe Rambla, la Barcelona, soldat cu 15 morţi, pe 17 august 2017.

Şoferul, Younes Abouyaaqoub, a fost ucis pe 21 august de poliţie.

Inculpat de justiţia spaniolă, Driss Oukabir este fratele mai mare al lui Moussa, în vârstă de 17 ani, alt presupus membru al celulei care a organizat atentatul de la Barcelona şi a comis, în noaptea de 17 spre 18 august alt atac, cu maşină, în staţiunea balneară Cambrils, în Catalonia, soldat cu un mort.

În total, 120 de persoane au fost rănite, inclusiv cetăţeni francezi.

Moussa Oukabir şi alţi patru tineri au fost ucişi de poliţie în atentatul de la Cambrils.

Driss Oukabir a dat asigurări, iniţial, că fratele său i-a luat documentele pentru a închiria camioneta care a fost folosită în atentatul de pe bulevardul Rambla.

El a spus ulterior că le-a făcut un serviciu prietenilor fratelui său în vederea ”unei mutări”, fără să poate să spună unde urma săă aibă loc aceasta.