„Legislaţia propusă reprezintă o restricţie nejustificată a drepturilor de asociere şi este o continuare îngrijorătoare a asaltului asupra drepturilor omului şi a spaţiului civic”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU la o conferinţă de presă în Geneva.

Proiectul de lege, care a fost trimis pentru a fi votat în parlament marţi, face parte din campania anti-imigrare demarată de premierul Viktor Orban.

Omul de afaceri ungar susţine campanii pentru o Europă liberală şi deschisă.

Guvernul susţine că proiectul de lege, care va impune o taxă de 25% pentru donaţiile străine către ONG-urile care susţin migraţia în Ungaria, are ca scop încetinirea imigrării despre care Orban spune că distruge stabilitatea europeană.

Proiectul de lege spune că ONG-urile care „sponsorizează, organizează sau susţin intrarea sau rămânerea în Ungaria a cetăţenilor din ţările defavorizate se consideră a fi organizaţii care susţin migraţia”.

Dacă un ONG continuă astfel de activităţi, procurorii ungari ar putea aplica amenzi severe iar în final chiar desfiinţa organizaţia.