VIDEO

Ucraina: Mihail Saakaşvili a fost reţinut din nou

Ucraina: Mihail Saakaşvili a fost reţinut din nou
Sursa: jurnal.md Foto: Reuters 12.02.2018 15:12
18:35
Update

Mihail Saakaşvili a fost expulzat în Polonia

Fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, devenit lider de opoziţie în Ucraina, a fost arestat luni la Kiev de forţele speciale în timp ce lua masa la un restaurant din Kiev, de unde a fost dus la aeroport şi expulzat în Polonia, a anunţat un purtător de cuvânt al serviciului ucrainean de protecţie a frontierei.

„Această persoană se afla ilegal pe teritoriul Ucrainei şi, prin urmare, conform procedurilor legale, a fost returnat către ţara de unde a venit”, a precizat purtătorul de cuvânt. 

Mihail Saakaşvili a intrat în Ucraina în septembrie 2017, venind dinspre Polonia. Autorităţile ucrainene au încercat atunci să împiedice pătrunderea sa în ţară pe la frontiera terestră, dar acţiunea a fost zădărnicită de manifestanţii susţinători ai fostului preşedinte georgian.

El a fost acuzat ulterior de autorităţile ucrainene că a vrut ''să preia puterea prin forţă'' în cursul manifestaţiilor anticorupţie în fruntea cărora s-a plasat la Kiev şi a fost arestat pentru scurt timp în decembrie, apoi eliberat şi consemnat la domiciliu, consemnare pe care Parchetul ucrainean nu a mai prelungit-o săptămâna trecută.

Tot săptămâna trecută, avocatul său şi-a exprimat temerea că Saakaşvili ar putea fi extrădat către ţara sa, Georgia, unde în ianuarie a fost condamnat în contumacie la trei ani de închisoare pentru 'abuz de putere' în afacerea privind asasinarea tânărului bancher Sandro Girgvliani în anul 2006, proces pe care Saakaşvili îl consideră motivat politic.

Opozantul Mihail Saakaşvili, fost preşedinte al Georgiei, a fost reţinut din nou de forţele speciale ucrainene în timp ce lua masa într-un restaurant din Kiev. Imagini cu momentul reţinerii au fost publicate pe pagina de Facebook a politicianului.

Potrivit presei ucrainene, Saakaşvili a fost reţinut de persoane care purtau uniforme ale Serviciului ucrainean de Grăniceri, a fost urcat într-un microbuz şi dus într-o direcţie necunsocută.

Într-un interviu acordat recent, Mihail Saakaşvili a declarat că autorităţile ucrainene intenţionează să-l deporteze în Polonia.

Se întâmplă după ce săptămâna trecută Parchetul general ucrainean a anunţat marţi că nu va mai fi prelungiconsemnarea la domiciliu pe timp de noapte a opozantului Mihail Saakaşvili, acuzat că a vrut să pună la cale o lovitură de stat în Ucraina, relatează AFP.

Fostul preşedinte georgian, la început un aliat al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko înainte de a deveni unul dintre cei mai vehemenţi adversari ai săi, a fost arestat pentru scurt timp în decembrie la Kiev, apoi eliberat.

El este acuzat că a vrut ''să preia puterea prin forţă'' în cursul recentelor manifestaţii care ar fi fost finanţate, potrivit Parchetului ucrainean, de anturajul fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în 2014.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI