Toate zborurile au fost anulate, ceea ce a afectat 16.000 de pasageri, iar sute de zboruri au fost redirecţionate către alte aeroporturi londoneze.

”Aeroportul rămâne închis în această (luni) dimineaţa, după descoperirea unei bombe din al Doilea Război Mondial”, a declarat directorul acestuia, Robert Sinclair, citat într-un comunicat. ”Toate zborurile către şi de la Londra-City sunt anulate luni, iar o zonă de excludere a fost instituită”, a precizat el.

El i-a invitat pe călători să-şi contacteze compania aeriană şi să evite să se ducă la faţa locului.

Bomba germană, neexplodată, a fost decoperită duminică, spre ora locală 5.00 (7.00, ora României), în timpul unor lucrări în apropierea unui hangar situat în apropierea unicei piste de aterizare, a anunţat poliţia.

O zonă de excludere, de 214 metri, a fost instituită către ora locală 22.00 (luni, 0.00, ora României), ”pentru a se putea opera asupra dispozitivului în deplină securitate”, a precizat ea.

Aproximativ 500 de persoane au fost evacuate din locuinţele din vecinătate şi cazate în adăposturi temporare, au anunţat autorităţile dun districtul Newham, într-un comunicat.

Operaţiunea de dezamorsare a bombei, efectuată de poliţie în colaborare cu Marina Regală (Royal Navy) urmează să dureze până marţi dimineaţa, au precizat ele, adăugând că specialişti trimişi la faţa locului au confirmat că este vorba despre un ”dispozitiv german de 500 de kilograme”.

”Operaţiunile în vederea retragerii dispozitivului vor începe doar după evacuarea totală a zonei iniţiale de 214 metri”, a precizat districtul Newham. ”Odată lansată operaţiunea de ridicare, zona de excludere va fi extinsă la 250 de metri, iar alte imobile vor fi evacuate”, a adăugat el.

”Aeroportul cooperează întru totul cu poliţia şi Royal Navy şi lucrează fără întârziere ca dispozitivul să fie retras în deplină securitate şi ca situaţia să fie soluţionată cât mai rapid posibil”, a declarat conducătorul Londra-City, Robert Sinclair.

Situat în estul Londrei, nu departe de cartierul de afaceri Canary Wharf, Aeroportul London-City asigură zboruri de scurt curier.

Al cincilea cel mai important aeroport din capitala britanică, el a găzduit 4,5 milioane de pasageri în 2017, în principal aflaţi în deplasări profesionale.

Mii de bombe s-au bătut asupra Londrei în timpul ”Blitz” al Luftwaffe, forţele aeriene germane, din septembrie 1940 în mai 1941.