ONU a anchetat 150 de atacuri împotriva unor instituţii de învăţământ şi 50 împotriva unor centre de sănătate începând din 2014, indică UNICEF.

Jumătate din şcolile din Irak necesită reparaţii, iar peste trei milioane de copii au fost nevoiţi să-şi întrerupă cursurile, afirmă agenţia ONU.

Guvernul irakian a declarat în decembrie victoria asupra Statului Islamic, după ce a preluat din nou controlul asupra întregului teritoriu cucerit de jihadişti în 2014 şi 2015. În prezent, Bagdadul încearcă să obţină 100 de miliarde de dolari în investiţii străine în transporturi, energie şi agricultură, în cadrul planului de reconstrucţie a ţării şi de relansare a economiei.

Între 12 şi 14 februarie va avea loc în Kuweit o conferinţă internaţională pe tema reconstrucţiei Irakului.

'Copiii sunt viitorul Irakului. Conferinţa din Kuweit pentru Irak din această săptămână este un prilej pentru liderii lumii de a arăta că suntem dispuşi să investim în copii şi că, investind în copii, suntem dispuşi să investim în reconstruirea unui Irak stabil', a subliniat Geert Cappelaere, directorul regional al UNICEF pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

SUA, aflate în fruntea coaliţiei internaţionale care a furnizat Irakului un sprijin aerian esenţial în lupta împotriva SI, nu intenţionează să contribuie financiar la conferinţa din Kuweit, au declarat oficiali americani şi vest-europeni.