Mexicul a emis o alertă în şapte state pentru furt de sursă radioactivă

Mexicul a emis o alertă în şapte state pentru furt de sursă radioactivă
Sursa: jurnal.md/Agerpres Foto: Reuters 10.02.2018 12:03
Guvernul mexican a emis vineri o alertă în şapte state pentru furtul, din centrul ţării, a unei surse radioactive care poate fi periculoasă pentru sănătatea umană dacă este extrasă din recipientul său, transmite EFE.

Într-un comunicat, Protecţia Civilă a precizat că un densimetru nuclear a fost extras joi dintr-un vehicul în municipiul Leon, statul Guanajuato.

Alerta vizează unităţile de protecţie civilă din statele Guanajuato, Querétaro, Jalisco, Michoacán, San Luis Potosí, Aguascalientes şi Zacatecas.

Autorităţile au avertizat că dacă materialul radioactiv nu este blindat, protejat fizic sau este manevrat fără respectarea condiţiilor necesare, ar putea răni persoanele care îl manipulează sau sunt în contact cu acesta pe durata mai multor ore.

Protecţia Civilă a indicat populaţiei ca, în cazul găsirii sursei radioactive, să nu realizeze nicio manipulare a echipamentului şi nici să rămână aproape de acesta, ci să stabilească un perimetru de securitate de minim 5 metri.

De asemenea, oamenii au fost sfătuiţi să notifice autorităţile cu privire la descoperirea sursei, al cărui container este de culoarea portocaliu intens.

Cel puţin alte 11 incidente de furt de material radioactiv au avut loc în Mexic de la finalul lui 2013, cel mai recent în octombrie trecut în oraşul Tepic din vestul ţării, capitala statului Nayarit. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI