Consiliul de Securitate ONU ar putea cere o încetare a focului de 30 de zile în Siria

Consiliul de Securitate ONU ar putea cere o încetare a focului de 30 de zile în Siria
Sursa: jurnal.md/news.ro Foto: shutterstock.com 10.02.2018 22:29
Consiliul de Securitate ONU ar putea cere o încetare a focului de 30 de zile în Siria pentru a putea livra ajutoare şi a evacua cetăţenii bolnavi sau răniţi, au declarat vineri surse diplomatice. Cel mai probabil, Rusia s-ar opune, scrie Reuters. 

Rezoluţia redactată de Suedia şi Kuweit a fost discutată de cei 15 membri ai consiliului vineri. Este nevoie de nouă voturi "pentru" şi ca Rusia, China, SUA, Marea Britanie sau Franţa să nu îşi exercite dreptul de veto.

Decizia a fost susţinută şi de Departamentul de Stat al SUA.

De cealaltă parte, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia a declarat: „Nu e realist. Ne-ar plăcea să avem un armistiţiu şi chiar să se termine războiul, dar nu cred că teroriştii sunt de acord”.

Rusia, un aliat al regimului lui Assad din Siria, şi-a folosit dreptul de veto de 11 ori în cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru a proteja guvernul lui Assad.

Documentul cere ca „toate părţile implicate să înceteze imediat atacurile în zonele populate, inclusiv în Ghouta de Est, Yarmouk, Foua şi Kefraya”.

Membrii consiliului vor discuta despre textul documentului luni. Deocamdată nu este clar când sau dacă Suedia şi Kuweit vor supune rezoluţia la vot.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI