Preşedintele ţării, Andrzej Duda, la recomandarea premierului, a semnat documentele pentru demiterea ministrului Mediului, Jan Szyszko, a ministrului Apărării, Antoni Macierewicz, şi a ministrului de Externe, Witold Waszczykowski.

Szyszko a fost acuzat că a aprobat defrişarea unei zone protejate, decizie care a declanşat o acţiune din partea Curţii Europene de Justiţie. Macierewicz este criticat pentru amânarea modernizării armatei şi generarea unor conflicte cu anumiţi generali. Waszczykowski este văzut la Bruxelles drept un diplomat ineficient.

În luna decembrie a anului trecut, Mateusz Morawiecki, fost bancher şi ministru de Finanţe, a înlocuit-o pe Beata Szydlo în funcţia de premier al Poloniei. Formaţiunea Lege şi Justiţie a susţinut că are nevoie de impuls nou în vederea alegerilor locale din 2018 şi a alegerilor generale din 2019.

Morawiecki şi-a manifestat intenţia de a îmbunătăţi relaţiile cu Uniunea Europeană şi efectuează, marţi, o vizită oficială la Bruxelles, pentru a se întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La 20 decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Experţii Comisiei Europene afirmă că noile măsuri legislative din Polonia subminează independenţa justiţiei, oferindu-i ministrului Justiţiei dreptul de a numi şi de a destitui judecători ai instanţelor superioare. Bruxellesul denunţă şi reformele privind funcţionarea Tribunalului Constituţional din Polonia.