„Acesta nu este un aflux masiv, suntem capabili, în ţara noastră, să gestionăm această situaţie”, a estimat el la CNEWS, în faţa acestui record „de cel puţin 40 de ani”.

În 2016, s-a înregistrat o creştere cu 6,5% a cererilor.

Un pic mai bine de un sfert dintre solicitanţii de azil şi-au văzut solicitarea soluţionată în 2017, cu un nivel de succes în uşiară scădere - 36% faţă de 38% în anul precedent.

În total, aproape 43.000 de persoane au fost protejate de Franţa şi au obţinut statutul de refugiat, a adăugat directorul general al Ofpra, un număr care include deciziile luate în apel.

Prima ţară de origine a solicitanţilor de azil este Albania, considerată ca ”sigură” de către autorităţile franceze, cu un slab nivel de succes al cererilor, de 6,5%, urmată de Afganistan şi Haiti.

„Termenele de instrucţie vor fi de două luni la sfârşitul lui 2018, la solicitarea preşedintelui Republicii”, a declarat Pascal Brice, care aunţă un termen mediu în scădere, de trei luni în prezent.

Întrebat despre acuzaţii formulate de ONG-uri ca Human Rights Watch (HRW), care denunţă confiscări ale unor corturi şi bunuri personale ale migranţilor instalaţi în apropiere de Calais, el şi-a exprimat dorinţa ca primirea acestora din urmă să continue.

Emmanuel Macron a promis să se ducă la Calais până pe 18 ianuarie, pentru a discuta cu aleşi şi actori vizaţi de migraţia către Regatul Unit, pe fondul unei dezbateri polemice pe tema politicii guvernamentale cu privire la controlul solicitanţilor de azil.