Young a fost singura persoană care a pilotat şi a fost comandant pe patru clase diferite de nave spaţiale: Gemini, modulul de comandă şi serviciu Apollo, modulul lunar Apollo şi naveta spaţială.

În 1965, Young a zburat în prima misiune Gemini cu echipaj uman, iar în 1969 a fost prima persoană care a orbitat singură în jurul Lunii în misiunea Apollo 10.

Este una dintre cele doar trei persoane care au călătorit spre Lună de două ori şi au condus un vehicul pe suprafaţa Lunii. În 1972, a fost a noua persoană care a păşit pe Lună în calitatea sa de comandant al misiunii Apollo 16, transmite Digi24.

A comandat, de asemenea, două zboruri ale navetelor spaţiale, inclusiv prima lansare din 1981, şi a îndeplinit funcţia de şef al departamentului pentru astronauţi în perioada 1974–1987. Young s-a retras de la NASA în 2004, după o carieră de 42 de ani.

A rămas celebru, de asemenea, pentru că a adus în spaţiu, pe ascuns şi încălcând regulile, un sandviş cu carne de vită pentru a i-l face cadou unui coleg.

„Astăzi, NASA şi lumea întreagă au pierdut un deschizător de drumuri”, a anunţat şeful agenţiei spaţiale americane, Robert Lightfoot. 

Astronautul a murit vineri, 5 ianuarie 2018, din cauza unor complicaţii cauzate de o pneumonie.