Această măsură ar reveni asupra unor dispoziţii de protejare a zonei de coastă luate de Barack Obama, predecesorul lui Donald Trump. Decizia, care s-ar aplica începând din 2019 pe o perioadă de cinci ani, priveşte 90% din apele litorale americane, unde s-ar afla 98% din resursele de petrol şi gaz încă neexploatate situate pe domeniul federal, potrivit guvernului.

Autorităţile americane intenţionează să acorde 47 de autorizaţii de foraj pentru această perioadă de cinci ani, a precizat ministrul Resurselor Naturale, Ryan Zinke, într-o conferinţă telefonică, subliniind că prevederile actuale nu permit exploatări decât în 6% din zonele maritime vizate.

Din cele 47 de licenţe, 19 ar fi acordate pentru largul coastelor Alaskăi, 7 - pentru Pacific, 12 - în Golful Mexic şi 9 - pentru Atlantic.

Această măsură, nepopulară pentru unii aleşi din respectivele state, a fost imediat denunţată de organizaţiile de apărare a mediului.

Voci critice s-au făcut auzite chiar şi din rândul republicanilor. Guvernatorul Floridei, Rick Scott, şi-a reiterat opoziţia faţă de măsurile de dezvoltare a forajelor în largul apelor statului pe care îl conduce.

"Am cerut imediat să mă întâlnesc cu ministrul Zinke pentru a discuta preocupările ridicate de acest proiect şi necesitatea de a scoate Florida de pe listă", a indicat Scott, într-un comunicat.

"Vom asculta opiniile tuturor părţilor implicate", a asigurat Zinke, adăugând: "Florida va avea cu siguranţă un cuvânt de spus".

Ministerul Resurselor Naturale a indicat joi că 155 de parlamentari americani i-au transmis scrisori lui Zinke încurajând deschiderea de noi zone maritime pentru explorarea de petrol şi gaz.