Cel puţin 30 de oameni înarmaţi, originari din Ciad, Camerun şi Republica Centrafricană, au fost arestaţi, potrivit autorităţilor. Au fost descoperite lansatoare de rachete, arme şi muniţie în apropiere de graniţa cu Camerunul.

Televiziunea de stat din Malabo a anunţat că forţele de securitate au împuşcat mortal un "mercenar", după ce "au folosit arme pentru a-i dispersa (pe atacatori) în pădurile de lângă graniţă".

Ministrul Apărării, Nicholas Obama Nchama, a precizat că tentativa de lovitură de stat a fost susţinută de către "anumite puteri", iar mercenarii au fost angajaţi de grupări ale opoziţiei. Guineea Ecuatorială a fost ajutată de Camerun pentru dejucarea acestui plan.

Regimul preşedintelui Teodoro Obiang Nguema este adesea acuzat de fapte de corupţie şi încălcări ale drepturilor omului. Obiang se află la putere de aproape 40 de ani, fiind reales în 2016.

Guineea Ecuatorială este unul dintre cei mai mari producători de petrol din Africa Subsahariană, dar o mare parte a populaţiei ţării încă trăieşte în sărăcie. Republica prezidenţială, în care spaniola este limba oficială, are aproximativ 1,2 milioane de locuitori.