Cuspert, care a avut numele de scenă Deso Dogg, devenise unul dintre cei mai cunoscuţi străini din ISIS. El a apărut în mai multe filmuleţe ale Statului Islamic, în unul dintre acestea fiind văzut în timp ce ţinea în mână un cap tăiat, conform Departamentului de Stat din SUA.

Potrivit Wafa Media Foundation, Cuspert a fost ucis într-un bombardament în oraşul Gharanij, din provincial siriană Deiz Ez-Zor.

Denis Cuspert a fost declarat oficial terorist de către Washington la începutul anului 2015. Autorităţile americane au precizat că germanul i-a ameninţat pe fostul preşedinte Barack Obama şi pe mai mulţi cetăţeni americani şi germani. În plus, el i-a încurajat pe musulmanii care locuiesc în ţările occidentale să comită atentate, scrie News.ro.

Conform documentelor justiţiei americane, o traducătoare a FBI, recrutată pentru a-l spiona, a plecat illegal în Siria în iunie 2014 pentru a se căsători cu Cuspert. Două luni mai târziu, ea a revenit în SUA.

Daniela Greene, care avea cea mai înaltă autorizaţie de securitate, le-a spus colegilor săi, la Detroit, că pleacă în Germania pentru a-şi vizita părinţii. Însă ea ar fi comunicat cu Denis Cuspert prin Skype, printr-un cont al bărbatului despre existenţa căruia traducătoarea nu a anunţat FBI. După ce s-a căsătorit cu Cuspert la 27 iunie, Daniela Greene şi-a dat seama de gravitatea actelor sale. Traducătoarea a revenit în august 2014 în SUA, unde a fost arestată şi apoi a cooperat total cu anchetatorii. Greene a fost condamnată la un an de închisoare şi a fost eliberată în 2016.