Pe un site dedicat, fiecare cetăţean italian va putea semnala ceea ce îi pare a fi o informaţie falsă. Serviciile de poliţie specializate în supravegherea internetului şi a reţelelor de telecomunicaţii, "poliţia poştală", vor lansa o anchetă pentru a verifica, "în măsura posibilităţilor", informaţia respectivă, a afirmat în faţa presei directoarea acestui serviciu de poliţie, Nunzia Ciardi.

Ancheta prevede o "identificare a surselor" sau chiar o "căutare a eventualelor dezminţiri" şi, dacă se dovedeşte că informaţia menţionată este "evident falsă", va fi publicată o dezminţire pe site-ul poliţiei poştale şi pe reţele sociale, a precizat la rândul său ministrul de interne, Marco Minniti.

Dacă această "fake news" este defăimătoare sau delictuoasă, poliţia poştală va putea sesiza justiţia, a adăugat ministrul.

Autorităţile italiene, care au luat această iniţiativă înainte de alegerile parlamentare de la 4 martie al căror rezultat este imprevizibil, nu se tem de afluxul de solicitări şi susţin că le pot face faţă.

Comisarul european pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel, a lansat luni un apel la "o abordare europeană" în privinţa "fake news", inaugurând un grup de experţi în acest dosar. Grupul la nivel înalt pentru combaterea ştirilor false şi a dezinformării din mediul online este alcătuit din reprezentanţi ai societăţii civile, platforme social media, organizaţii mass-media, jurnalişti, dar şi persoane din mediul academic.

În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a declarat că doreşte adoptarea, înainte de sfârşitul anului, a unei legi care să condamne informaţiile false în perioada electorală.