''În toamna acestui an ar trebui să avem o oarecare claritate despre viitoarea relaţie (dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie). Atunci voi putea să analizez această chestiune şi să mă pronunţ asupra a ceea ce cred că vor fi viitorii paşi adecvaţi pentru Scoţia'', a declarat lidera scoţiană pentru BBC.

Nicola Sturgeon a estimat că există o 'oportunitate extraordinară' pentru susţinerea rămânerii Marii Britanii în cadrul pieţei unice europene după Brexit şi că nu există o alternativă la statutul de membru al UE care să ofere aceleaşi avantaje economice.

Lidera scoţiană a cerut încă o dată Partidului Laburist să sprijine rămânerea Marii Britanii în piaţa unică europeană, însă liderul laburist Jeremy Corbyn a spus că apartenenţa la această piaţă depinde de apartenenţa la UE.

''Cei care apără Brexit-ul au eşuat complet în încercarea de a explica cum va reuşi abordarea lor să înlocuiască pierderile enorme în termeni de comerţ şi investiţii'', a adăugat şefa executivului delegat al Scoţiei.

La începutul lunii decembrie, Nicola Sturgeon a spus că Scoţia şi alte entităţi componente ale Marii Britanii trebuie să aibă permisiunea de a beneficia de orice reguli speciale aplicabile Irlandei de Nord după Brexit. Ea a salutat trecerea la faza următoare a negocierilor cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar a avertizat că 'diavolul stă în detalii şi de acum lucrurile devin cu adevărat dure'.