“Politica lui Trump şi anunţul său reprezintă încercări disperate de a submina o înţelegere multilaterală solidă, încălcând paragrafele 26, 28 şi 29. JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action, Planul de acţiune cuprinzător comun) nu este renegociabil: decât să repete o retorică obosită, Statele Unite ar trebui să se conformeze total, exact ca Iranul”, a scris Zarif pe Twitter.

Javad Zarif a invocat articolele 26, 28 şi 29 şi în octombrie 2017,  după ce Donald Trump declarase că nu va certifica faptul că Iranul se conformează prevederilor acordului nuclear.

Articolele citate de Mohammad Javad Zarif se referă la "buna credinţă" a semnatarilor şi la faptul că Guvernul şi Congresul SUA nu vor impune noi sancţiuni în legătură cu programul nuclear iranian.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, vineri, că a decis prelungirea pentru ultima dată a suspendării sancţiunilor impuse Iranului cu privire la programul nuclear al acestei ţări, dar vrea ca în perioada următoare Washingtonul şi aliaţii săi europeni să corecteze “erorile teribile” din acordul din 2015.

 “Este ultima şansă. În absenţa unui astfel de acord, SUA nu vor mai renunţa la sancţiuni pentru a rămâne în acordul nuclear legat de Iran. Şi dacă în orice moment voi considera că nu se va putea ajunge la un astfel de acord, mă voi retrage imediat din înţelegere”, a precizat Trump într-un comunicat.

Potrivit AFP, un oficial din administraţia Trump a precizat că preşedintele vrea ca SUA şi aliaţii europeni să folosească următoarele 120 de zile pentru a se înţelege în privinţa unor măsuri mai dure.

Acordul din iulie 2015 - încheiat între Iran şi Grupul Celor Şase (China, Franţa, Germania, Regatul Unit, Rusia şi Statele Unite) - a permis ridicarea unei părţi a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului în schimbul unor garanţii din partea Republicii islamice cu privire la caracterul exclusiv civil al programului său nuclear.

Preşedintele american Donald Trump denunţă acordul cu regularitate şi a refuzat, la jumătatea lui octombrie, să-l ”certifice”, catalogându-l drept ”unul dintre cele mai rele” încheiate vreodată de Statele Unite.

O lege îl obligă pe preşedintele american să spună Congresului, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul respectă textul şi dacă ridicarea sancţiunilor este în interesul Statelor Unite