El a avertizat că Executivul conservator aflat la putere - condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS) - ar putea să încerce să scoată Polonia din Uniunea Europeană dacă fondurile europene oferite acestei ţări vor fi afectate de sancţiunile impuse din cauza situaţiei legate de reforma sistemului judiciar.

„Pentru partidul Lege şi Justiţie, avantajul de a fi în UE se reduce la balanţa de plăţi, cu ignorarea totală a altor beneficii precum piaţa comună, ordinea juridică, garantarea securităţii etc.(...) Îmi pot imagina cu uşurinţă o situaţie în care, dacă Polonia se va regăsi într-o zi printre contribuabili, atunci Guvernul polonez să decidă că este timpul să-i întrebe pe cetăţeni dacă mai vor Polonia în UE. Apoi vor lucra din greu pentru a ajunge la concluzia că este necesar să-şi ia adio de la calitatea de membru”, a declarat Donald Tusk, într-un interviu publicat miercuri în revista catolică liberală Tygodnik Powszechny.

Tusk a estimat, de asemenea, că multe decizii cheie ale Guvernului conservator de la Varşovia „răspund intereselor şi aşteptărilor Moscovei”.

Declaraţiile lui Donald Tusk, fost premier centrist al Poloniei şi principalul rival al partidului Lege şi Justiţie, al lui Jaroslaw Kaczynski, vin în contextul în care Polonia riscă să rămână fără dreptul de vot în UE din cauza reformei din sistemul său judiciar.

UE atrage atenţia că noua reformă subminează independenţa justiţiei în Polonia, unde ministrul Justiţiei are dreptul de a numi şi de a destitui membrii instanţelor superioare.