Prinţul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a vorbit cu emirul Qatarului, Sheikh Tamir bin Hamad al-Thani, potrivit presei de stat din ambele ţări, fiind primul contact între cei doi lideri de la începutul crizei.

"În timpul convorbirii, emirul Qatarului şi-a exprimat dorinţa de a sta la masa dialogului şi de a discuta despre cerinţele celor patru ţări, pentru a asigura interesele tuturor. Detaliile vor fi anunţate mai târziu, după ce Regatul Arabiei Saudite încheie o înţelegere cu Emiratele Arabe Unite, Regatul Bahrain şi Republica Arabă Egipt", a precizat agenţia saudită SPA.

Ulterior, Arabia Saudită a anunţat "suspendarea oricărui dialog sau comunicare cu autoritatea din Qatar până când va fi emisă o declaraţie care să clarifice poziţia acesteia în mod public".

Agenţia de ştiri a Qatarului, QNA, a precizat că apelul telefonic s-a bazat doar pe coordonarea preşedintelui american Donald Trump, care s-a întâlnit vineri cu emirul Qatarului.

"Ceea ce a fost publicat de către agenţia de ştiri din Qatar este o continuare a distorsionării faptelor din partea autorităţii din Qatar", a fost replica ministerului saudit de Externe.

Donald Trump a declarat, joi, că este dispus să intervină şi să medieze cea mai gravă dispută din ultimele decenii între patru state arabe din Golf şi Qatar, fiind de părere că o înţelegere ar putea fi obţinută rapid.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrain au tăiat legăturile diplomatice şi comerciale cu Qatar la 5 iunie, suspendând rutele aeriene şi maritime către cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate din lume şi care găzduieşte cea mai mare bază militară americană din regiune.

Aceste ţări susţin că regimul de la Doha destabilizează regiunea prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida şi printr-o relaţie apropiată cu Iranul. Qatar a respins aceste acuzaţii.