Cu vânturi de circa 290 km pe oră, ciclonul de dimensiunile Franţei a distrus în ultime zile mai multe insule mici din nordul Caraibelor, printre acestea numărându-se Barbuda, Saint Martin şi Insulele Virgine. Furtuna a smuls copacii din rădăcini şi a făcut una cu pământul mai multe locuinţe şi spitale.

Joi, Irma a acoperit cu apă coasta nordică a Republicii Dominicane şi Haiti, iar rafalele puternice de vânt au lovit Insulele Turks şi Caicos.

A fost pentru prima oară când Insulele Turks şi Caicos s-au confruntat cu un uragan de categoria 5, a declarat Virginia Clerveaux, director al Centrului pentru intervenţie în caz de dezastru. ''Ne aşteptăm la inundaţii atât de la ploile torenţiale cât şi de la valurile provocate de furtună. Şi s-ar putea să nu îi putem salva la timp'', a scris aceasta în cadrul unor comentarii pe Facebook referindu-se la persoanele afectate de fenomenul meteorologic care s-a abătut asupra zonei.

Irma rămâne în continuare un uragan de categoria 5, cea mai puternică pe scara intensităţii, potrivit Centrului American Naţional al Uraganelor (NHC).

Pe Insulele Virgine, patru persoane au murit, a anunţat un purtător de cuvânt guvernamental, iar un spital important a fost puternic avariat de vântul puternic. Joi a fost trimisă în zonă o navă amfibie de război americană şi elicoptere pentru a ajuta la evacuarea pacienţilor şi personalului din unitatea medicală.

Barbuda, unde de o persoană şi-a pierdut viaţa, a fost distrusă, a anunţat primul ministru Gaston Browne.

În teritoriile britanice din Anguilla o altă persoană a murit, iar spitalul şi aeroportul, dar şi liniile de comunicaţii au fost avariate, potrivit serviciilor de intervenţie de urgenţă.

Premierul francez Edouard Philippe a declarat că patru corpuri neînsufleţite au fost recuperate de pe micuţa insulă franco-olandeză Saint Martin, ''distrusă în procent de 95%'' de uragan, după cum s-a exprimat Daniel Gibbs, preşedintele consiliului local.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat, joi, cu premierul englez Theresa May pentru a coordona un răspuns umanitar de urgenţă.

Trei persoane şi-au pierdut viaţa în Puerto Rico unde circa două treimi din populaţia a rămas fără curent electric.

În Barbados, un surfer şi-a pierdut viaţa tot ca urmare a efectelor uraganului Irma.

Irma se afla la circa 85 km sud de Insula Great Inagua şi este de aşteptat să provoace valuri de 6 metri în Bahamas înainte de a se îndrepta spre Cuba şi apoi către sudul statului american Florida unde ar putea ajunge duminică, sub forma unui uragan de categoria 4.

Autorităţile din mai multe regiuni din Caraibe au evacuat zeci de mii de locuitori şi turişti.

În Cuba, au fost evacuate circa 51.000 de turişti. Aceşti "turişti, din care 60% sunt canadieni (...) sunt total la adăpost, ei au fost plasaţi în adăposturi pregătite" pentru a-i primi, a declarat pentru media de stat ministrul turismului, Manuel Marrero, precizând că toate "căile de acces în zonele turistice cele mai vulnerabile au fost închise".

Între timp, se fac pregătiri pentru un nou uragan major, Jose, ajuns acum la categoria 3, care se prognozează că va lovi sâmbătă zona de nord-est a Caraibelor.

În Miami, sute de persoane au stat, joi, la cozi pentru a cumpăra apă îmbuteliată, iar şoferii au aglomerat străzile pentru a face plinul maşinilor în timpul pregătirilor înaintea sosirii uraganului în Florida. Fort Lauderdale s-a confruntat joi cu o criză de carburant pe fondul creşterii vânzărilor de cinci ori faţă de normal.

Uraganul Irma va fi "cu adevărat distrugător" când va ajunge pe coastele Floridei, a declarat joi Brock Long, şeful agenţiei americane pentru situaţii de urgenţă (FEMA), pentru postul CNN.

Preşedintele Donald Trump a scris pe Twitter "fiţi prudenţi, rămâneţi în siguranţă!" El a adăugat: "Avem echipe de oameni talentaţi şi curajoşi la faţa locului care sunt gata să ajute".

SUA au fost lovite de un uragan de categoria a 5 — cum este Irma — doar de trei ori din 1851, a afirmat Long, subliniind că majoritatea populaţiei expuse nu are experienţa unui fenomen atât de devastator.

Brock Long şi-a exprimat îngrijorarea ca nu cumva oamenii să nu urmeze ordinele de evacuare care au fost emise de autorităţile din Florida.

În afară de Florida, "întreaga parte de sud-est a SUA trebuie să se pună la adăpost şi să dea dovadă de atenţie", în special în Georgia, Carolina de Nord şi Carolina de Sud, a subliniat el.

Uraganul Irma este cel mai puternic fenomen ciclonic care ameninţă Florida de la Andrew în 1992, care era tot de categoria a 5-a.

Trump deţine o proprietate în Mar-a-Lago, în Palm Beach, Florida, în această zonă fiind emis ordin de evacuare. De asemenea, preşedintele american are o proprietate situată în zona franceză a Saint Martin, o insulă devastată de furtuna puternică, mai arată Reuters.

Conform NHC, Irma este cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în Oceanul Atlantic.

Uraganul s-a format la scurt timp după Harvey, care a produs 60 de morţi şi a cauzat pagube materiale estimate la cel puţin 180 de miliarde de dolari în statele americane Texas şi Louisiana, subliniază Reuters.