Militanţii Rohingya au atacat în 25 august mai multe posturi de poliţie şi o unitate militară din statul Rakhine, situat în nord-vestul Myanmarului. Confruntările care au urmat şi o contraofensivă a armatei birmaneze s-au soldat cu cel puţin 400 de morţi şi exodul a peste 160.000 de persoane către ţara vecină Bangladesh.

Directorul Agenţiei malaeziene pentru siguranţă maritimă, Zulkifli Abu Bakar, a declarat că este foarte probabil ca în următoarele luni să ajungă în Malaezia tot mai multe ambarcaţiuni cu refugiaţi Rohingya.

Ţară cu populaţie majoritar musulmană, Malaezia îi va adăposti probabil pe refugiaţii Rohingya în centre de detenţie, unde sunt ţinuţi cetăţenii străini fără documente, a explicat Zulkifli Abu Bakar. Malaezia nu a semnat Convenţia ONU privind refugiaţii şi îi tratează pe refugiaţi drept imigranţi ilegali.

În Malaezia sunt înregistraţi, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, circa 59.000 de refugiaţi Rohingya, deşi datele neoficiale indică un număr aproape dublu.

De asemenea, Thailanda a anunţat că se pregăteşte să primească refugiaţi veniţi din Myanmar.

Cel puţin un milion de etnici Rohingya trăiesc în nord-vestul Myanmarului şi de mai multe decenii fac obiectul persecuţiilor, inclusiv al restricţiilor asupra libertăţii de mişcare. Armata birmaneză a anunţat că desfăşoară operaţiuni contra 'teroriştilor extremişti' pentru a-i proteja pe civili.