Aceste arestări sunt anunţate la trei săptămâni după atentatele revendicate de organizaţia Stat Islamic (SI), soldate cu 16 morţi şi peste 120 de răniţi în Catalonia, în nord-estul Spaniei. Atacurile de luna trecută au fost comise de bărbaţi tineri, de naţionalitate marocană, care au crescut în Spania.

'Poliţia naţională şi direcţia generală de securitate a Regatului Maroc au destructurat o celulă teroristă jihadistă formată din şase indivizi, dintre care unul a fost arestat la Melilla şi alţi cinci în Maroc', se spune într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne dat publicităţii la Madrid.

'Ancheta Direcţiei Generale pentru Supravegherea Teritoriului (DGST) a Regatului Maroc a dezvăluit că acest grup a plănuit atentate teroriste de mare anvergură, ţinând reuniuni nocturne restrânse, în timpul cărora ei făceau antrenamente fizice şi simulau asasinate prin decapitare', potrivit comunicatului.

La rândul său, agenţia marocană de presă MAP, care citează un comunicat al Ministerului de Interne marocan, evocă 'antrenamente pentru modul de executare a unor operaţiuni de strangulare cu ajutorul unor arme albe'.

Potrivit MAP, celula 'activa în regiunea Beni Chiker la periferia Nador' (nord-estul Marocului) şi membrii săi 'plănuiau execuţia de operaţiuni teroriste de anvergură în Maroc şi Spania'.

Cinci dintre suspecţii arestaţi sunt de naţionalitate marocană, dintre care unul locuia legal în Spania. Al şaselea are naţionalitate spaniolă şi este de origine marocană.

Potrivit poliţiei spaniole, liderul celulei destructurate miercuri este un spaniol de 39 de ani de origine marocană, locuitor al enclavei spaniole Mililla, în nordul Marocului. El a fost 'arestat de autorităţile marocane atunci când se afla în această ţară', precizează comunicatul poliţiei.

Săptămâna trecută, alţi doi bărbaţi suspectaţi de legături cu dublul atentat comis în Catalonia pe 17 şi 18 august au fost arestaţi în Maroc, după cum anunţa, la Rabat, ministrul de interne spaniol Juan Ignacio Zoido. ''Graţie contactelor permanente şi colaborării dintre cele două ţări, serviciile de securitate marocane au procedat aici, în Maroc, la două arestări legate de atentatele de la Barcelona şi Cambrils', a subliniat Zoido.

La 17 august, un tânăr marocan care locuia în Spania a intrat în mulţimea de pe Las Ramblas la volanul unei camionete, omorând 14 oameni şi rănind peste 120. Agresorul şi complicii săi au provocat în total moartea a 16 persoane la Barcelona şi la Cambrils, staţiune situată la 120 km sud de capitala catalană. Cele două atentate au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.