Dosarul vizează formarea unei grupări infracţionale, care ar fi comis o serie de ilegalităţi care vizează compania petrolieră de stat Petrobras, printre care fapte de corupţie şi spălarea banilor. Prejudiciul adus statului se ridică la aproximativ 450 de milioane de dolari. Dosarul, de 230 de pagini, care a fost depus la Curtea Supremă a Braziliei indică faptul că Luis Inacio Lula da Silva conducea gruparea infracţională.

Lula, care a rămas cel mai popular politician din Brazilia, a fost deja condamnat pentru corupţie şi a depus un apel pentru a putea să candideze la alegerile prezidenţiale din 2018. Fostul preşedinte se confruntă şi cu alte patru procese de corupţie.

Pentru Dilma Rousseff sunt primele acuzaţii penale care i se aduc. În 2016, ea a fost destituită din funcţia de preşedinte de o majoritate de peste două-treimi a senatorilor, pentru încălcarea legii bugetului Braziliei. Ea a fost acuzată că a manipulat conturile publice pentru a fi realeasă preşedinte în 2014. Amintim că Da Silva a fost preşedinte al Braziliei în perioada 2003-2011, fiind succedat de Rousseff până în 2016.