Ploile musonice, înregistrate din luna iunie, au declanşat inundaţii masive şi alunecări de teren, soldate cu moartea a 2.100 de persoane în Bangladesh, India, Nepal şi Pakistan.

Potrivit Naţiunilor Unite, 41 de milioane de persoane au fost direct afectate de intemperii.

"Riscăm o criză secundară teribilă din cauza deficitului de hrană şi a bolilor, dacă nu primim fondurile necesare pentru a furniza ajutorul necesar imediat", a declarat Martin Faller, director regional adjunct pentru regiunea Asia — Pacific în cadrul Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.

Deşi apele inundaţiilor s-au retras în multe zone, există o penurie de alimente esenţiale, în condiţiile în care proviziile rezidenţilor au fost luate de ape, culturile au fost distruse, iar animalele au pierit.

Doar în Bangladesh, peste 13.000 de cazuri de boli infecţioase transmise prin apă, printre care diareea, dar şi infecţii respiratorii, au fost raportate în zonele afectate în ultimele trei săptămâni.

Potrivit Crucii Roşii, ajutoarele care au ajuns la victimele dezastrului sunt insuficiente.

"Zeci de mii de persoane sunt lipsite în continuare de adăpost. Mulţi trăiesc încă în tabere de corturi, în adăposturi organizate în şcoli sau în alte clădiri, şi sub prelate", a indicat Faller.