Însă, ouăle contaminate nu reprezintă doar o problemă europeană, acestea fiind descoperite şi în supermarketurile din 16 ţări non-europene, printre care se numără Statele Unite, Rusia, Africa de Sud şi Turcia.

Singurele ţări europene rămase neafectate de scandalul ouălor contaminate sunt Lituania, Portugalia, Cipru şi Croaţia, potrivit purtătoarei de cuvânt a Comisiei Europene (CE), Anca Păduraru, scrie news.ro.

Între timp, miniştri europeni pentru Agricultură urmează să se întâlnească la Tallinn pentru a discuta de criza ouălor contaminate cu Fipronil, un ingredient comun în produsele veterinare destinate eliminării puricilor, păduchilor şi căpuşelor de pe animale, dar care este interzis pentru animalele destinate consumului uman în Uniunea Europeană.

Acest insecticid poate cauza probleme la nivelul ficatului, glandelor tiroide şi a rinichilor dacă este consumat în cantităţi ridicate de către om. Însă, cantităţi reduse de Fipronil au fost găsite în ouă, după ce insecticidul a fost utilizat pentru curăţarea unor ţarcuri pentru păsări din Olanda.