Prima ţintă pe lista dictatorului Kim Jong-un este insula Guam, un teritoriu american din Oceanul Pacific. La numeroasele provocări ale Coreei de Nord, preşedintele american Donald Trump a declarat că Phenianul va fi lovit cu „foc şi furie”, dacă nu îşi temperează ameninţările. Mai multe surse din administraţia lui Trump au declarat că preşedintelui i-au fost deja prezentat opţiunile militare împotriva Coreei de Nord.

În aceste condiţii, se vorbeşte tot mai mult despre posibilitatea izbucnirii unui război între SUA şi Coreea de Nord. Cum ar arăta însă un astfel de conflict între cele două state? Şi ce consecinţe ar avea asupra restului lumii? Mai mulţi experţi militari citaţi de Bloomberg au încercat să răspundă acestor întrebări:

Pot încerca SUA o lovitură de precizie?

S-a tot discutat despre posibilitatea ca SUA să lovească centrele militare nord-coreene şi să distrugă armamentele nucleare ale Phenianului, înainte ca aceştia să aibă timp să le folosească. Însă un astfel de scenariu nu este realist: rachetele balistice şi unităţile de depozitare a armamentului nuclear din Coreea de Nord se află dispersate şi ascunse pe tot teritoriul ţării. Eşecul de a lovi toate aceste puncte dintr-o lovitură organizată ar însemna apoi că 10 milioane de oameni din Seul şi 38 de milioane din Tokyo, dar şi zeci de mii de americani din zonele care pot fi atinse de rachetele nord-coreene ar fi în pericol de moarte.

„O asemenea ripostă nu are nevoie de consiliul de securitate, este vorba despre o retaliere. În momentul în care Phenianul ar ataca o parte din SUA, răspunsul va fi de aşa natură...Simplul atac justifică riposta, care nu are cum să fie decât deosebit de violentă, ar şterge de pe faţa pământului Coreea de Nord”, susţine Hari Bucur, expert in securitate naţională, citat de Digi24.

„Consiliul de securitate va lua în discuţie dacă mai există ceva nou de sancţionat la Coreea de Nord şi de ce unii dintre actorii internaţionali nu au aplicat în totalitate prevederile sancţiunilor. Aceste sancţiuni înseamnă o izolare economică, diplomatică, politică, umanitară de o factură nemaiîntâlnită”, a mai adăugat acesta.

Când ar putea lansa Kim Jong-un un atac nuclear?

„Chiar şi cea mai mică lovitură a Statelor Unite ar putea fi înţeleasă de către Coreea de Nord ca făcând parte dintr-un atac de amploare, ceea ce ar declanşa lansarea unui atac nuclear”, a declarat Jeffrey Lewis, director al programului din Asia de Est, de la Institutul Middlebury pentru Studii Internaţionale. Altfel spus, în momentul în care Phenianul ar considera că un atac al SUA este iminent, prima consecinţă ar fi lansarea unui contraatac nuclear.

„Realitatea este că ne aşteptăm ca Phenianul să continuie cu insistenţa de a fi declarată putere nucleară. În momentul de faţă a făcut dovada lansării unor rachete cu rază medie şi lungă şi a făcut dovada că are capacitatea de detonare a unor bombe de mare calibru. Trebuie să apară o a treia dovadă. Că poate să pună o bombă de asemenea calibru pe o rachetă din aceasta. Nu s-a facut niciodată un asemenea test, nici SUA, nici sovieticii... Dar Coreea cam asta se pare că are de gând. Că poate să pună o bombă nucleară pe o rachetă”,completează Hari Bucur

Este schimbarea regimului o opţiune în Coreea de Nord?

Schimbarea regimului de la Phenian nu ar însemna neapărat o schimbare în bine pentru restul lumii, nici pentru cetăţenii Coreei de Nord. Când Kim Jong-un a ajuns la putere, după moartea tatălui său, mulţi au apreciat că noul lider, şcolit în Elveţia ani de zile, va fi dispus să deschidă calea ţării sale spre restul lumii. Nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat, dar tensiunile din zonă au luat amploare.

Pe de altă parte, înlăturarea lui Kim Jong-un de la putere ar presupune şi înlăturarea tuturor celor din jurul său. Iar o astfel de măsură radicală nu ar fi pe placul Chinei, care s-ar putea trezi peste noapte cu mii de refugiaţi nord-coreeni la graniţă, dar şi cu soldaţi americani.

Care ar fi consecinţele economice ale unui război?

Coreea de Sud reprezintă 1,9% din economia mondială şi este ţara de origine pentru multinaţionale precum Samsung sau Hyundai. O scădere dramatică a activităţii economice, pe fondul unui război, ar avea ecouri la nivel mondial. Acţiunile s-ar prăbuşi pe bursă, preţul petrolului ar scădea drastic, iar monedele din zonă s-ar devaloriza rapid. „Criza umanitară şi reconstrucţia economică din Peninsula Coreeană după un conflict nuclear ar cere intervenţii internaţionale la scară largă, conduse de China, SUA şi Uniunea Europeană. Şi ar dura mai bine de 10 ani pentru a reconstrui economia”, apreciază Rajiv Biswas, economist al IHS Markit.

Ce alte variante mai au la îndemână SUA şi Coreea de Nord?

Analiştii citaţi de Bloomberg susţin că este momentul ca cele două state să se întâlnească la discuţii şi să negocieze un armistiţiu. Oprirea programului Coreei de Nord de dezvoltare a armei termonucleare sau a unor arme şi mai avansate ar fi un succes, susţine Jeffrey Lewis. Întrebarea principală este legată de ce i s-ar putea oferi lui Kim Jong-un, astfel încât acesta să fie dispus să renunţe la testele nucleare, mai remarcă Lewis.