"Conform articolului şapte din Constituţie, Camera inferioară a fost dizolvată", a declarat preşedintele acesteia Tadamori Oshima, într-o sesiune plenară. "Banzai, banzai, banzai!" ( "Viaţa lunga!") au strigat deputaţii, ridicând braţele în sus, apoi au părăsit hemiciclul în care o sesiune parlamentară extraordinară urma să se deschidă în aceeaşi zi.

Scrutinul ar urma să aibă loc în termen de 40 de zile, probabil duminică, 22 octombrie, potrivit presei.

"Dizolvare egoistă" sau "dizolvarea camuflajului scandalurilor" a catalogat opoziţia această decizie luată pe neaşteptate de premierul Abe, care a justificat-o prin necesitatea obţinerii aprobării pentru unele dintre proiectele guvernului, între care utilizarea banilor dintr-o creştere planificată a TVA sau o politică mai fermă faţă de ameninţarea venită dinspre Coreea de Nord.

Abe a procedat asemănător şi în decembrie 2014 pentru a obţine aprobarea politicii sale de relansare a "abenomics", profitând de fragmentarea opoziţiei.

"Orice decizie asupra sistemului fiscal are o influenţă puternica asupra vieţii oamenilor şi trebuie, prin urmare, să fie validată de către alegători", a justificat el în acel moment raţiunea unor noi alegeri.

De data aceasta, miza pare mai riscantă: Partidul Democrat (de centru stânga), care până în prezent a fost principala formaţiune rivală se vede dat în umbră de Partidul Speranţei, creat în extremis de guvernatorul oraşului Tokyo, acela care a provocat o înfrângere gravă Partidului Liberal Democrat (PLD) al lui Abe în timpul reînnoirii adunării de la Tokyo în această vară.