Sursa foto: www.radionz.co.nz

Vulcanul Monaro, din centrul insulei Ambae, a intrat în activitate în urmă cu câteva săptămâni.

Activitatea s-a intensificat sâmbătă când vulcanul a început să arunce cenuşă care a acoperit mai multe sate şi culturi din nordul şi sudul insulei, pe o rază de 400 de kilometri pătraţi, potrivit serviciului pentru Pacific al postului Radio New Zealand.

Autorităţile din Vanuatu au ridicat alerta la Ambae de la nivelul 3 la 4, care în clasificarea vulcanilor reprezintă o erupţie moderată.

"Deocamdată vulcanul emană cenuşă, fum negru şi puţină lavă", a comentat Manuel Amu, preşedintele comitetului pentru dezastre al insulei, în declaraţii citate de acest post, subliniind că este vorba de "o urgenţă foarte serioasă".

Autorităţile din această insulă din Pacificul de Sud întâmpină dificultăţi în procesul de evacuare, din cauza lipsei unor resurse precum apă şi adăposturi pentru a-i caza pe sinistraţi.

Vulcanologul Steve Sherburn, expert al agenţiei guvernamentale neo-zeelandeze GNS, a precizat că fotografiile luate din avion ale vulcanului arată că Monaro poate avea un efect devastator asupra insulei.

Vulcanii din Vanuatu, dintre care nouă activi, se numără printre cei mai accesibili din lume astfel încât sunt una din principale atracţii turistice ale ţării.

Vanuatu este un arhipelag de 82 de insule, majoritatea nelocuite, situat pe aşa numitul Cerc de Foc al Pacificului, o zonă cu o intensă activitate seismică şi vulcanică şi un punct de întâlnire al plăcilor tectonice.