Tânărul, care avea permis de şedere în Spania, se afla în strânsă legătură cu mai mulţi membri ai celulei care a comis atentatele, mai ales cu imamul Abdelbaki Es Satty, considerat creierul grupului, potrivit unui comunicat al ministerului.

Suspectul le-ar fi împrumutat autorilor atacurilor actele sale de identitate pentru a cumpăra peroxid de oxigen, care stă la baza fabricării TATP (triperoxid de triacetonă), explozibil artizanal folosit frecvent de jihadiştii din Statul Islamic şi care poate fi produs din ingredient care se găsesc în comerţ.

De asemenea, suspectul le-ar fi furnizat atacatorilor vehicule pentru a transporta componentele, se mai arată în comunicatul citat.

Doi dintre membrii celulei, între care şi imamul Es Satty, au murit în explozia accidentală a atelierului pe care îl deţineau la Alcanar, în sudul Cataloniei.

Atentatele de la Barcelona şi Cambrils, de la 17 şi 18 august, s-au soldat cu 16 morţi şi peste 120 de răniţi. Şase dintre presupuşii terorişti au fost ucişi de poliţie. Alţi doi, între care un supravieţuitor al exploziei de la Alcanar, se află în arest, urmând să fie judecaţi la Madrid, iar alţi doi suspecţi se află sub supraveghere la domiciliu.