Avocaţii lui Renato Usatîi spun că informaţiile difuzate în filmuleţul apărut acum două zile pe internet ar avea drept scop influenţarea anchetei care se desfăşoară în Marea Britanie şi în România împotriva făptaşilor tentativei de omor a lui Gherman Gorbunţov. Totodată, s-ar urmări influenţarea Interpolului înainte de adoptarea deciziei de excludere a lui Renato Usatîi din fişierele sale, decizie care urmează să fie luată în luna octombrie a acestui an. Apărătorii lui Usatîi au vorbit şi despre Ion Şoltoianu şi Ion Druţă alias „Vanea Pisateli” condamnaţi pentru omor şi, respectiv, comandarea unui triplu omor, şi care ar fi făcut dezvăluiri împotriva lui Usatîi.

Reprezentanţii legali ai lui Usatîi menţionează că Gherman Gorbunţov era dat în urmărire generală încă din 2014 pentru că ar fi comandat asasinarea lui Renato Usatîi, iar pe numele lui era eliberat un mandat de arestare. Chiar şi aşa, în 2016 procurorii s-ar fi întâlnit cu el pe teritoriul Ambasadei Republicii Moldova de la Londra şi nu l-au arestat, iar peste zece zile a fost dispusă încetarea urmăririi penale pe numele lui Gorbunţov.

Iar la 15 zile de la aceste evenimente a fost emis mandatul de arestare pe numele lui Renato Usatîi, precizează avocaţii.

Apărătorii susţin că procurorii nu dispun de probe concludente împotriva clientului lor şi că principalul scop al reluării urmăririi penale este ca Renato Usatîi să fie ţinut departe de Republica Moldova, iar imaginea sa şi a partidului său să fie distrusă. Avocaţi mai spun că au primit un răspuns de la CEDO prin care a fost atribuit numărul dosarului „Renato Usatîi vs. Republica Moldova” cu referire la dispunerea măsurii de arest împotriva primarului de Bălţi. Solicitat pentru o reacţie, şeful adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Vitalie Busuioc, ne-a declarat că procurorii au cerut extrădarea lui Gherman Gorbunţov, dar autorităţile britanice le-au refuzat acest demers pentru că el ar fi primit azil şi s-ar afla sub protecţie. Totodată, Busuioc a catalogat acuzaţiile avocaţilor lui Usatîi drept declaraţii cu tentă politică.